Skip to content Skip to footer

Kako poslovni dogovor oblikujem v pogodbo?

Pogodba mora odražat poslovni dogovor in ne obratno.

Žal se prepogosto zgodi, da se sopogodbenika nekaj dogovorita, potem pa ta dogovor preneseta vsak svoji pravni službi, pravniki ustvarijo pogodbo, ki je razen sodelujočih pravnikov nihče več nikoli ne prebere in sopogodbenika sploh ne vesta, če je to, kar sta se dogovorila sploh zapisano v pogodbi. Na dan jo privlečejo šele ob morebitnem sporu in takrat se največji spor šele začne, ker se ugotovi, da pogodba sploh ne povzema dogovora in da sta sopogodbenika ves čas ravnala skladno z dogovorom, ne pa s pogodbo. Kaj velja? Recept za kaos.

Dober pravni svetovalec bo poslušal, kaj ste se dogovorili s posameznim pogodbenim partnerjem, predvsem pa bo znal to slišati.

Slišal bo vaše interese in jih znal zaščititi, slišal bo vaše strahove, jih naslovil ter vam svetoval, kako jih premagati, ves čas pa se bo zavedal, da je v vašem interesu prvenstveno postavitev trdnih temeljev za dolgoročen in uspešen odnos z vašim sopogodbenikom (zato bo znal primerno pripraviti in dati na razpolago potrebno municijo, ne bo pa z njo po nepotrebnem plašil vas in vašega sopogodbenika in s tem ustvarjal škodljive napetosti).

Sami sebi ste odličen pravni svetovalec!

Praktično na vsakem posvetu slišim stavek v smislu: “Dogovorjena sva, ampak nisva pa sklenila nobene pogodbe.” V resnici sta jo. Ustno. Ustni dogovor je ustna pogodba. Ali sporazum. Ali memorandum. Kar vam je ljubše. Bistveno pa je, da ustni dogovor zavezuje.

Zelo redko je potrebna pisna pogodba (samo, če je predpisana). Vedno pa je priporočljiva!

Ko s sopogodbenikom sklenete dogovor, ga zapišite. Če boste šli k odvetniku, boste dobili lepo pogodbo, oblikovano v člene, z uvodnimi in končnimi določili. Če pridete k meni, vas jaz poučim tudi, kako se pogajati (če to želite sami) ali kako pripravljeno pogodbo kot podlago uporabiti v podobnih primerih. Slednjemu odvetniki sicer nismo najbolj naklonjeni. Pa ne zato, ker želimo obdržati primat nad storitvijo zaradi plačila, ampak zato, ker stranka praktično* vedno napačno uporabi to podlago.

Kot zapis pogodbe pa bo veljaven tudi zapis na prtičku, če boste tja zapisali bistvene elemente posamezne pogodbe (pri prodajni pogodbi je to predmet in cena) in se oba podpisala.

Za dokaz zavezujočega ustnega dogovora pa bo dovolj tudi pribeležka o dogovorih na sestanku v vašem planerju ali mail, ki ga pošljete naknadno kot povzetek sestanka.

Če poslujete večino preko naročilnic, si uredite splošne poslovne pogoje (kako, si preberite tu).

Plačilo za blago je običajno določeno v absolutnem znesku, ki pa ga lahko sopogodbenik plača v enkratnem znesku ali po obrokih. Pri storitvah pa se plačilo lahko dogovori tudi v obliki mesečnega pavšala. Pavšalni dogovor je smiseln takrat, kadar so storitve neenakomerno porazdeljene čez daljše časovno obdobje – npr. na začetku, ko se vzpostavlja posel, se dela po cele dneve, ko se stvari utečejo, se intenzivnost dela skoraj prepolovi, v času dopustov pa je niti ni. Če ste na strani izvajalca zato imejte v mislih, da naj se pogodba, kjer je določen pavšal, sklene za daljše časovno obdobje (običajno za čas trajanja projekta ali za 1 leto). Če pa ste na strani naročnika (torej plačnika storitev), pa bodite pozorni na absolutni znesek plačila. Najbolj zdravi temelji poslovnega odnosa so postavljeni, kadar se pavšalni dogovor splača obema strankama (tveganje se medsebojno porazdeli).

Kadar sami zapisujete dogovor, se ne obremenjujte z izrazoslovjem. Napišite tako, kot je običajno v vaši stroki. V zadnjem času se vedno več ukvarjam z urejanjem pogodbenih odnosov med naročniki in influencerji (vplivneži). Kar sem se morala takoj navaditi je bilo, da so te pogodbe prijazne. Lahkotne. Ker je to bistvo odnosov z influencerji. Marketing mora vedno delovati prijazno, privlačno, prijateljsko. In tukaj še toliko bolj pride v poštev moj začetni stavek, da mora pogodba odražat poslovni dogovor. Seveda pa ne na račun kvalitete in pravne varnosti.

Strankina pravna varnost je vedno prva.

Če želite še kakšen #pravninamig, mi sledite tukaj ali na katerem od družbenih omrežjih, če pa želite, da vam pregledam ali svetujem pri sklepanju pogodbe, pa mi pišite na info@aljafakin.si ali pa me pokličite na +386 41 893 012.

Dovolite, da vam svetujem.

 

*verjetno ste opazili, da sem že drugič uporabila besedo “praktično” – v resnici sem hotela napisati samo “vedno”, ampak vseeno dopuščam, da je med vami kakšna izjema. Nikar naj vam ne postane cilj postati ta izjema – držite se svojega posla, v katerem ste zmagovalec. Kdor me pozna, ve, da osebno začnem kar škilit, v glavi pa mi brenči, kadar dobim za pogledat kako excelovo tabelo s samimi številkami. Pogodbe pa so moj lifting 😉