Skip to content Skip to footer

OBVESTILO O PIŠKOTKIH – odvetnica ALJA FAKIN

Naša spletna stran www.aljafakin.si uporablja piškotke, ki vam kot obiskovalcu omogočajo prikaz in uporabo našega spletnega mesta, prilagojenega vašim željam.

Piškotek je majhna besedilna datoteka, ki jo spletni strežnik shrani na disku vašega računalnika. Osrednji namen piškotka je, da v računalnik shrani vaše nastavitve in druge podatke, tako da vam jih ob naslednjem obisku naših spletnih strani ni potrebno več vnašati.
V kolikor želite popolnoma izkoristiti funkcionalnost in vsebino naše spletne strani, piškotke omogočite. Če se z njihovo uporabo ne strinjate, lahko to omeji zmožnost vaše komunikacije z našim spletnim mestom in poslabša uporabniško izkušnjo. Tudi če piškotke sprejmete, jih lahko pozneje kadarkoli izbrišete.

Zakaj in kako uporabljamo piškotke?

Piškotke uporabljamo z namenom boljše izkušnje posameznega obiskovalca ali uporabnika. S pomočjo piškotkov poskušamo ugotoviti, katere vsebine na naši spletni strani vas zanimajo, zato si vas ti zapomnijo, kadar se nanjo vrnete. Omogočajo zbiranje informacij o tem kako uporabljate našo spletno stran in posledičnemu prilagajanju njene vsebine ob vašem naslednjem obisku.

Z našim orodjem za analizo spletnega mesta lahko iz vašega brskalnika pridobimo tudi informacije o tem, s katerega spletnega mesta ste prišli, s katerim iskalnikom in ključnimi besedami ste nas poiskali, katere strani ste si ogledali na našem spletnem mestu ter katere nastavitve uporablja vaš brskalnik. Poleg tega zbiramo običajne informacije, ki jih brskalnik pošlje vsakemu obiskanemu spletnemu mestu, na primer naslov IP, vrsto in jezik brskalnika, čas dostopa in naslove spletnih mest. Vsi ti podatki se zbirajo izključno za potrebe vodenja statistike obiskanosti našega spletnega mesta.

Piškotki ne shranjujejo informacij, ki bi omogočali prepoznavanje posameznih oseb, uporabljamo namreč le šifrirane informacije, ki jih zberemo s piškotki.

Piškotki, ki jih uporabljamo, ne škodijo vašemu računalniku.

Katere vrste piškotkov uporabljamo?

Nujno potrebni piškotki: omogočajo uporabo nujno potrebnih elementov za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno.

Izkustveni piškotki: zbirajo podatke, kako se obiskovalci ali uporabniki vedejo na spletni strani, z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere zavihke spletne strani obiskujejo najpogosteje …).

Funkcionalni piškotki: omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (uporabniško ime, jezik, regijo…) ter zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

Oglasni ali ciljani piškotki: te pogosto uporabljajo oglaševalska in socialna omrežja (tretje strani kot npr. Facebook) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Koliko časa hranimo piškotke?

Odvisno od vrste piškotkov. Trajanje posameznih piškotkov je razvidno iz spodnje tabele.

Spodaj najdete preglednico, v kateri so navedeni piškotki, ki se uporabljajo na naših spletnih mestih, s pojasnilom, čemu so namenjeni.

Upravljanje in brisanje piškotkov

Če želite naknadno spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite na tej povezavi ******* ali z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika.

Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje glede na brskalnik, ki ga uporabljate. Če želite izvedeti, kako to storite z določenim brskalnikom, lahko uporabite funkcijo pomoči v brskalniku.

Če imate še kakršnokoli vprašanje glede piškotkov, se lahko obrnete na nas po elektronski pošti na naslov: info@aljafakin.si.