Skip to content Skip to footer

“Koliko nas bo pa to prišlo?”

Eden največjih zadržkov pred sodelovanji z odvetnikom je strah pred končno ceno opravljenih storitev.

“Ful keša bom dala pa še vedno ne bom dobila, kar želim”,

je strah pred sodelovanji z odvetniki odlično opisala znanka, zelo uspešna slovenska oblikovalka.

Meni osebno se to zdi absurdno. Plačati veliko denarja in na koncu niti ne dobiti tega, kar želiš, je nesprejemljivo. Tudi za odvetnike.

Pojdimo po vrsti.

Odvetniške storitve tradicionalno sodijo v kategorijo “dragih” storitev. Osebno se s tem ne strinjam – odvetniška ura stane od 60,00 eur + DDV dalje. Toliko stane tudi ura masaže, recimo. Kaj se komu zdi “drago”, je odvisno od njegovih prioritet. Trenutno grem raje na masažo in plačam celo več, kot 60,00 eur, kot pa da bi odvetniku plačala, da mi svetuje, kako napisati oporoko, da bom “ziher”, da bo pravi dedič dedoval pravo premoženje. Pa ne zato, ker sem sama odvetnica (trikov dednega prava ne obvladam), ampak, ker je sestava oporoke zame trenutno manjša bolečina, kot pa potreba po razvajanju. Kdaj kasneje se bo to spremenilo in bo želja, da končno uredim dedovanje svojega premoženja zame najbolj pomembna stvar na svetu in bom pripravljena za duševni mir odšteti tudi bistveno več, kot 60,00 EUR za posvet.

No, pa da vam ne solim pameti in preidem h konkretnim odgovorom. Koliko vas bo stalo sodelovanje z mano?

Če je vaš budget (k vsem cenam prištejte še 22% DDV)*

  • 100,00 EUR, se boste z mano lahko intenzivno pogovarjali 1 uro. Če jo želite maksimalno izkoristiti, pridite na posvet pripravljeni, vedno pa vas povabim, da mi svoj izziv na kratko opišete po mailu še pred prihodom, da vem, o čem se bova pogovarjala. V tem času vam bom predstavila vaš pravni položaj. Povedala vam bom, kakšne možnosti imate, kakšna tveganja (kazni) prežijo na vas in koliko bi vas stalo moje svetovanje ali zastopanje, da zadevo na tak ali drugačen način zaključimo. Če vas recimo zanima, kaj vse potrebujete, da bo vaša spletna trgovina pravno urejena, vam bom v tej uri povedala, “kaj vse rabite” in vam na kratko opisala, kaj je kaj. Plus dala namige, kje lahko najdete za vašo situacijo “dobre vzorce”.

  • 200 – 300 EUR, dejansko pomeni možnost ene mini “delavnice” z mano. Če ste vešči pisanja pravnih dokumentov ali pa želite pregled in nasvet, kaj še dodati, kako izboljšati, je to idealna priložnost za vas.
  • 500,00 EUR, imate možnost, da vam sestavim en dokument (recimo splošne pogoje poslovanja) ter obenem opravimo temeljit posvet. Ali, ta budget bi zadostoval tudi za pregled (torej branje!) vaših internih pravilnikov in nasvet, kaj manjka, kaj izboljšati pa tudi, kaj sploh ni ok. Ali pa sestavo splošnega pravilnika o delovnih razmerjih.
  • 1000,00 EUR pa je približno budget, ki zadostuje za ureditev “vseh GDPR dokumentov” in splošnih pogojev poslovanja za vašo spletno trgovino, recimo. Ta budget je že zelo “na komot”. Isti budget je recimo tudi idealen, če želite urediti HR zadeve – pregled pogodb o zaposlitvi, sestava vzorec za določen čas, nedoločen čas in delo od doma. To niso “samo” trije dokumenti, ampak pogodbe, ki jih boste lahko uporabili večkrat (za vsakega novega delavca), povedala vam bom, kako se pogajat z delavcem, kje lahko popustite, kje ne, kaj pomeni, če nečesa “nimate” (recimo konkurenčna klavzula).

Premalo se poudarja, da je odvetnik največji strokovnjak za pravna vprašanja med poklici, ki se ukvarjajo s pravnim svetovanjem. Ne le, da je nasvet, ki vam ga da, kompleksen in celovit, da upošteva veljavno zakonodajo, dobro prakso in sodno prakso, ampak za svoje delo tudi odškodninsko odgovarja. Vsi odvetniki smo namreč obvezno zavarovani za poklicno odgovornost.

Splošna javnost se tudi premalo zaveda, da je odvetništvo reguliran poklic, da smo del pravosodja. To pomeni, da se ne moremo obnašati kot tržni subjekti. Nekoč mi je ena stranka očitala, da se odvetniki “skrivamo za odvetniško tarifo”. Moj odgovor je bil, da se nič ne skrivamo. Odvetniška tarifa je predpisana z zakonom. In odvetnik jo je dolžan spoštovati.

Kakorkoli. Ta prispevek je, kot vselej, pravni namig. Nasvet (torej posvet) je plačljiva storitev. Pri meni boste dobili tisto, kar boste želeli.

Dovolite, da vam svetujem

info@aljafakin.si

*budgeti so okvirni in ne pomenijo zavezujoče ponudbe ali cenika storitev, ampak naj služijo zgolj kot informativni prikaz, kako se obračunavajo storitve v naši pisarni