Skip to content Skip to footer

Delo od doma

Ena od pozitivnih posledic epidemije je po mojem mnenju ta, da smo tudi v Sloveniji končno ugriznili v kislo jabolko, ki se mu reče “delo od doma”.

Delo od doma, delo na domu, delo na daljavo, online, remote… to so praktično vse sinonimi za delo od doma, ki ga naš zakon o delovnih razmerjih ureja v členih 68 – 72. Med nekaterimi med njimi so pravno gledano manjše razlike, ampak osnove pa so pri vseh enake. Te sem prikazala v spodnji razpredelnici.

Prosim, bodite pozorni, da gre tukaj za t.im. “redno” delo od doma, to je takšno, ki ga delavec in delodajalec dogovorita “za vedno” (kar v pravu pomeni – dokler velja pogodba o zaposlitvi).

Od t.im. “rednega” dela od doma nujno razlikujte “izredno” delo od doma, to je delo, ki ga mora delavec začasno opravljati od doma, ker so nastopile izredne okoliščine, ki mu onemogočajo opravljanje dela v prostorih delodajalca. Tovrstno delo ureja zakon o delovnih razmerjih v 169. členu. Takšne okoliščine so bile npr. korona oz. epidemija. Lahko pa bi bile tudi poplave ali požar. Ali pa izredna in nujna deratizacija delodajalčevih prostorov.

Primerjavo z “rednim” delom od doma sem prikazala v tabeli spodaj.

Tako pogodba o zaposlitvi za “redno” opravljanje dela od doma, kot tudi odredba o izredni odreditvi dela od doma, morata biti pisni in vsebina obeh je v določenem delu predpisana. Posebno pozornost naj delodajalec posveti preverjanju, ali je delovno mesto (torej kraj, kjer bo delavec opravljal delo za delodajalca), varno in skladno z delodajalčevo oceno tveganja. Tudi za to delovno mesto je namreč potrebno izdelati oceno tveganja.

Delo od doma si pogosto predstavljamo kot opravljanje dela v kavarni, ali morda na kaki plaži, oz. kjerkoli, kjer imamo dobro internetno povezavo. Dejansko je to tudi po slovenski zakonodaji mogoče, vendar bi delodajalcem v takšnem primeru svetovala, da pogodbo o zaposlitvi za tovrstno delo od doma (torej “na daljavo”) zaupajo v pripravo pravnemu strokovnjaku.

Marsikdo si želi tudi po epidemiji nadaljevati z delom od doma. To je seveda mogoče, vendar pozor – delavec in delodajalec bosta morala skleniti NOVO pogodbo o zaposlitvi! Torej tudi, če gre za že zaposlenega delavca in bi delal od doma samo en dan v tednu, bo potrebno skleniti novo pogodbo o zaposlitvi. In ne, aneks ne bo zadostoval 🙂

Za več informacij in svetovanje, mi pišite na info@aljafakin.si. Dovolite, da vam svetujem.

„Redno“ delo od doma „Izredno“ delo od doma
68-72. člen ZDR-1 169. Člen ZDR-1
POZ (soglasje delavca in delodajalca) – pisno Odredba (enostransko delodajalec) – pisno
Odgovornost delodajalca za varne pogoje dela (ogled DM in ocena tveganja DM) Vsaj ustrezna navodila za varno in zdravo delo
Trajno Začasno, dokler trajajo okoliščine
Zagotovitev delovnih sredstev in materiala za delo (delodajalec in delavec) + nadomestilo Zagotovitev delovnih sredstev in materiala za delo (delodajalec in delavec) + nadomestilo
Pred začetkom obvestiti IRSD Obvestiti IRSD takoj, ko je mogoče