Skip to content Skip to footer

Zaposlitev primernega kandidata

Ko izberemo primernega kandidata, z njim sklenemo pogodbo o zaposlitvi. Zaposlimo lahko za določen, ali nedoločen čas.

V praksi je med delodajalci še vedno prevladujoče prepričanje, da je zaposlovanje za določen čas varnejše z vidika, da lahko z delavcem v primeru, da se z delodajalcem ne ujameta ali da se delavec ne izkaže, prekine sodelovanje z iztekom časa zaposlitve.

Zaposlovanje za določen čas je izjema. To pomeni, da se praviloma mora zaposlovati za nedoločen čas, le pod izjemnimi pogoji, ki so natančno določeni s predpisi (zakon, tudi kolektivne pogodbe) pa se lahko zaposli za določen čas.

Razlogi, ki se navajajo za sklenitev pogodb za določen čas, so najpogosteje: povečan obseg dela, nadomeščanje in projektno delo.

Najpogostejše napake, ki jih delodajalci naredijo, pa:

  •  v objavi o potrebi po zaposlitvi že v naprej določijo, da ponujajo zaposlitev za določen čas “z možnostjo zaposlitve za nedoločen čas” – to je strel v koleno, ker je jasno, da obstaja možnost zaposlitve za nedoločen čas in inšpektorji so nekaj časa prav pozorno spremljali ravno tovrstne objave za prosta delovna mesta
  • neizkoriščanje inštituta poskusnega dela oz. nepravilno izkoriščanje tega inštituta. Poskusno delo lahko traja 6 mesecev, kar je dovolj, da se delavca preizkusi. Odpovedni rok v tem času je 7 dni (najkrajši možen). Tudi odpovedni razlogi so v tem času zelo široki – od “ne-kemije” do nesposobnosti in vse nianse vmes. Dolžnost delodajalca pa je, da delavca v tem času transparentno spremlja in mu pred iztekom poda oceno.
  • “povečan obseg dela” in “projektno delo”, ki to ni. Negotovost, ali bo dela v prihodnosti še vedno dovolj, ali bo projekt podaljšan, ali bodo zagotovljena sredstva financiranja ipd. so razlogi, ki pomenijo tveganje delodajalca in jih ni dopustno prenesti na delavca na način, da se zaradi teh okoliščin z nji sklene pogodba za določen čas

Kaj se zgodi, če sklenete pogodbo o zaposlitvi za določen čas, ko so izpolnjeni pogoji za nedoločen čas? Nič, če vas dotični delavec ne toži na transformacijo delovnega razmerja, ali če vas neizbrani kandidat ali škodoželjni konkurent ne prijavi na inšpektorat za delo.

Da boste mirni in suvereni pri poslovanju, si izberite dobrega pravnega svetovalca. Osebno predlagam, da se naročite pri meni na posvetu in preverimo, kakšen paket svetovanja bi vam ustrezal. V vsakem paketu me dobite na “speed dial” 😉

Dovolite, da vam svetujem: info@aljafakin.si