Skip to content Skip to footer

Kršitev avtorskih pravic na spletu

V nadaljevanju objavljam svoj tekst, ki sem ga objavila avgusta 2020 (leva stran), vzporedno na desni pa tekst, ki ga je maja 2021 na svoji spletni strani (oz na poslovnem FB profilu) objavila oseba, ki je moje besedilo nekoliko nekritično prepisala (ampak je svojo “napako” priznala in sva ok – namen te objave je zgolj izobraževalni).

Odebelila sem dele, ki so (po moji presoji) prepisani.

Avtorska pravica pripada avtorju (v konkretnem primeru meni) s samo stvaritvijo dela. Če avtorskih pravic ne prenesem na koga drugega, mojega dela ni dovoljeno uporabljati, sploh pa ne za namene opravljanja lastne gospodarske dejavnosti. Menim, da je posnemovalec kršil mojo avtorsko pravico s tem, ko ni pravilno citiral delov mojega besedila, ki jih je uporabil v svoji objavi. Javna objava mojega dela na spletu ne pomeni pravice do proste uporabe mojega dela.

Smiselno enako velja npr. tudi za fotografije, ki jih najdete na spletu. Če jih uporabite v svojem blogu ali v okviru svoje prezentacije, morate vedno obvezno navesti avtorja, avtor pa vam lahko za uporabo njegovega dela zaračuna nadomestilo.

Če potrebujete nasvet v zvezi z varovanjem avtorske pravice ali pravicami intelektualne lastnine, se lahko dogovorimo za posvet. Pišite mi na: info@aljafakin.si in dogovorili se bomo za termin.

PRIMERJAVA zapisov