Skip to content Skip to footer

Pa ima res?

Pravkar sem se vrnila s sestanka, na katerem sem morala stranko nekoliko trše postavit na “svoje mesto”. Z vidika naročanja storitev, plačevanja, držanja dogovorov in podobno, je idealna. Nikakor je ne želim izgubiti. Ampak…

Glede komunikacije z mano (in drugimi) pa je nekoliko neprijetna. Izhaja iz stališča, da me “plačuje” in da ima prav, moja naloga pa je, da to (uspešno) uveljavim.

Najprej naj poudarim, da odvetnik praviloma ne prevzema tveganja uspeha v pravdi. Redko kdaj se bo odvetnik zavezal, da bo storitev zaračunal izključno v primeru uspeha. To tudi ni naša naloga. Mi smo nekakšni pomočniki stranki, da bo pravilno voden postopek. Ravno tako vam noben odvetnik ne bo obljubljal ali zagotavljal uspeha. Se bo pa maksimalno potrudil.

Ampak, brez dokazov ne bomo uspešni pa če stojimo na glavi. Dokaze mora priskrbet stranka. Nihče drug tega zanjo ne more. Pravila pravdnega postopka določajo, kdaj in katere dokaze moramo predstavit sodišču. Dokler nimamo vseh na kupu, ne moremo sestavit kvalitetne vloge (npr. tožbe).

Zato tudi ne moremo pisat vlog po “obrokih”, vi pa nam medtem dostavljate dokaze. Vsi dokazi morajo biti na kupu, ko se začne pisanje vloge.

Za vlogo porabimo teoretično v povprečju 3 delovne dni intenzivnega dela ves dan. Vseh 8 ur. Nemotenih. Ker je to luksuz, ki smo ga redko deležni, traja pisanje vlog realno 5 delovnih dni.

Dolžina vloge ni merilo za intenzivnost ali kvaliteto našega dela. Za vsakim stavkom je prebranih vsaj 5 strokovnih člankov, različnih zakonov in komentarjev, poizvedbe pri kolegih in strokovnjakih ter natančno študiranje sodne prakse. Vsak stavek ima točno določen “zakaj” zadaj. Zato se ne čudite, ko bo odvetnik od obupa padel po tleh, ko boste popravili “samo en stavek”. To je tako, kot če bi iz stene potegnili “samo en” cigl.

In kljub vsej tej skrbnosti, nas še vedno v nekem pogovoru ob povsem x priložnosti, nenadoma oblije mrzel pot, ker nas je pogovor spomnil, da smo pa morda nekaj spregledali. Takrat (vsaj jaz) nisem sposobna ničesar, razen, da grem na google in googlam dokler ne najdem rešitve, odgovora, nečesa, kar me pomiri, da bom za stranko zadevo izpeljala resnično najboljše možno.

Tako da…stranka nima vedno prav. In odvetnik je samo človek, ki opravlja svoj poklic po svojih najboljših močeh.

info@aljafakin.si