Skip to content Skip to footer

Uf… ko nanese beseda na videonadzor poslovnih prostorov mojih strank, v trenutku postanem ne-dobrodošla.

Razlog za to je, da ima velika večina vseh delodajalcev videonadzor urejen neskladno s predpisi in na vprašanje, kaj jaz mislim o njihovem videonadzoru (ali ideji, da bi ga vpeljali), povem prav to. Takrat se name vsujejo protiargumenti in zgražanje nad sistemom in togostjo odvetnikov/pravnikov. Ko pa je vendar zaščita lastnine osnovna pravica. Tudi delodajalcev.

Ja. S tem se strinjam.

Ampak videonadzor na način, da na strop namontirate kamero, ki snema 360 stopinj 24/7 vse prostore delodajalca (ali pa vsaj večino), pri tem pa so ti prostori v poslovni stavbi, ki je varovana 24/7 z varnostnikom in videosistemom, za vhod v vaše prostore pa je še dodatno potrebna osebna identifikacija (s kartico ali prstnim odtisom – o tem drugič!!), pač ni primeren (zakonit).

Tega si nisem izmislila jaz, čeprav se osebno s tovrstnim stališčem informacijskega pooblaščenca in z njegovo interpretacijo predpisov, zelo strinjam. Videonadzor je namreč hud poseg v zasebnost (zaposleni se ne more niti popraskat brez da ga nekdo pri tem snema).

Seveda pa to ne pomeni, da videonadzor ni mogoč. Seveda je, le pravilno se ga je potrebno lotit.

V nadaljevanju predstavljam glavne obveznosti oz. vidike za pravilno uvedbo videonadzora, na koncu pa še nekaj praktičnih primerov, kaj je primeren in kaj ni primeren videonadzor:

  1. videonadzora ne uvajajte brez pomoči strokovnjaka – monterji in prodajalci videosistemov praviloma NISO strokovnjaki za pravni vidik videonadzora, zato je povsem irelevantno, kaj so rekli;
  2. videonadzor je sistem, ki snema objekt nadzora – nadzor, ki samo prenaša sliko v živo, se imenuje “podaljšano oko”; za “podaljšano oko” veljajo nekoliko drugačna pravila (recimo nekoliko milejša);
  3. videonadzora ne ureja GDPR (torej splošna uredba za varstvo osebnih podatkov) in to področje se po uvedbi GDPR ni bistveno spremenilo
  4. PRED uvedbo videonadzora morate o tem pisno obvestiti zaposlene (če imate sindikat, pa se posvetovati tudi s sindikatom)
  5. najkasneje OB uvedbi oz. začetku izvajanja videonadzora pa je potrebno o tem objaviti obvestilo (predpisana vsebina!)
  6. videonadzor “zaradi zagotavljanja varnosti” običajno ni najmilejši ukrep, s katerim se lahko doseže isto (to je zagotavljanje varnosti), kar pomeni, da je v takšnih primerih videonadzor prepovedan
  7. videonadzor se lahko izvaja nad dobrinami (predmeti, prostori), ne pa nad zaposlenimi (npr. videonadzor zgolj VHODA v sef, ne pa celega prostora pred sefom, kjer običajno sedijo zaposleni na svojih delovnih mestih)
  8. sprejetje ukrepov za varstvo in zavarovanje osebnih podatkov, zavarovanje sistema videonadzora pred nepooblaščenimi dostopi, določitev osebe, ki je odgovorna za vodenje evidence videonadzornega sistema ter oseb, ki imajo pravico do vpogleda (dostopa) do teh posnetkov…
  9. obdelava (npr. vpogled v posnetke) je dovoljena zgolj izjemoma in IZKLJUČNO za namene, za katere je bil sistem vzpostavljen (torej, ne smete delati t.im. “štih prob”, ampak zgolj v primeru izpolnitve namena, zaradi katerega ste tak nadzor uvedli)
  10. absolutna prepoved vidonadzora v garderobah, dvigalih in sanitarijah ter vseh prostorih, kjer povprečen človek upravičeno pričakuje zasebnost (torej tudi v shrambi za metle 😉 )

Zakaj uvodoma opisan način uvedbe videonadzora ni primeren?

Zato, ker je za varnost poskrbljeno že z drugimi, milejšimi ukrepi (varnostnik na vhodu v stavbo, poseben protokol za vstop v same poslovne prostore). Zelo verjetno je, da se je delodajalec za dodaten videonadzor še v prostorih odločil zato, ker

a) sumi, da mu nekdo od zaposlenih krade (recimo, da bi v tem primeru pod določenimi pogoji tak videonadzor bil utemeljen) ali

b) za vsak slučaj, če bi mu kdaj morda kdo kaj vzel (neutemeljeno)

c) big brother sistem – če se zaposleni zavedajo, da jih nekdo gleda, bodo boljše delali (absolutno prepovedano).

Dovoljenost vzpostavitve videonadzora se presoja od primera do primera, zato se v tem primeru pa reees ne splača kopirat od soseda. Če je nekaj pri njih “šlo skozi” NIKAKOR ni nujno, da bo šlo tudi pri vas.

Razumem – zdaj ste razburjeni, ogorčeni, se nikakor ne strinjate, pri vas je drugače (vsi so prepričani, da sodijo med izjeme, ki pa lahko imajo videonadzor), “veste”, da sem jaz absolutno napačen naslov za svetovanje glede videonadzora, ker kompliciram in ne vem, kaj pomeni “furat biznis”.

V bistvu vem. In res nisem napačen naslov za svetovanje tudi glede videonadzora. Nekaj trikov imam v rokavu, kako ga vseeno uvesti. Ampak, pridite k meni pravočasno (optimalno: PREDEN razbijete pol stropa in namestite kamere!) ali pa vsaj preden dobite inšpekcijo (če vas inšpektor prehiti, ugasnite kamere 😉 #pravninamig )

Dovolite, da vam svetujem.

Posvet na info@aljafakin.si

Več o meni www.aljafakin.si